2014. július 18., péntek

Levendulaszörp tartósítószer nélkül



"A Levendula elhessegeti a borongós gondolatokat, oldja a lehangoltságot, depressziót,
helyreállítja a lelki egyensúlyt."


 


A rózsaszörppel egy időben készítettem levendulából is szörpöt, meg szirupot.
Mindenből csak keveset. A levendulaszörp 2 üveg, a szirup is pár deci.
Nem kell ezekből sok, ha a kedvenc virágokból, gyümölcsökből 2-2 üveggel elteszek, 
nos összejön pont elég...




A virág hatóanyagainak (és színének) kivonását többféleképpen próbáltam.
Az íze tökéletes, a színe is az, de köze nincs a levendula színéhez.




Levendulaszörp

Hozzávalók

1/2 csésze lecsipegetett levendulavirág, néhány levél
500 g (répa)cukor (akár másféle cukor)
2 db kezeletlen citrom leve
2 liter víz

A frissen szedett levendulát lecsipegettem, üvegkancsóba tettem, tettem hozzá kevés levelet.
Ráöntöttem a fele vizet és belefacsartam az egyik citromot.
Megkevertem, lefedtem és 24 órát így hagytam a hűvös kamrában.
Ezt követően, fazékba öntöttem, hozzáadtam a cukrot, 
a másik citrom levét és a többi vizet, majd az egészet fölforraltam.
Forrón, az előre elkészített tisztára mosott üvegekbe szűrtem.
Az üvegek tetejét két réteg celofánnal zártam, külön-külön gumival rögzítettem.
Azon nyomban  a startra kész száraz dunsztos kosárba raktam és bebugyoláltam.
 1 napig itt tartottam, majd címkéztem és mehetett a kamrapolcra.

A Levendula számos gyógyhatása közismert , 
így élvezeti értéke mellett ezt is vegyük figyelembe.




A befőzés, általam írt szabályairól és a száraz dunsztról bővebben itt:





2 megjegyzés:

  1. Nagy levendula rajongó lettem, ezen még elgondolkodok, hogy én is bespájzolok egy-két üveggel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Brigitta <3
      ...vagy szirupot, no azzal biztosan sokat varázsolnál :)
      Írom, de a különbség, hogy töményebb :)

      Törlés